У Рівному презентували «Поетичний тролейбус» :: Книжный интернет-магазин «BOOKMARKET.IN.UA» покупка продажа букинист открытки ручной работы деловая литература купить книгу в интернет
loading...
 
Bookmarket   Продать книгу   Купить книгу   Помощь   Web-партнёры   О нас   Доставка книг по Киеву  


Статьи

18 августа 2024
Український інститут передав до бібліотеки Кембриджського університету книжки з друкарні «Фактор-друк», які вціліли після російського обстрілу Харкова. Про це повідомив Український інститут на своїй фейсбук-сторінці.Збережені книжки тепер...
27 июня 2024
Киев — город, который очаровывает своей историей, культурой и атмосферой. Если вы ищете необычные места для свидания с девушкой, столица Украины предлагает множество вариантов для создания незабываемых впечатлений. Есть множество вариантов, с...
20 мая 2024
Магазины являются объектами повышенного риска для различных видов преступлений, начиная от краж и вандализма и заканчивая грабежами и ограблениями. В связи с этим обеспечение безопасности в магазинах становится необходимостью. Охрана магазина включае...
19 мая 2024
В этой статье мы исследуем, как фантазия влияет на моду и как творчество дизайнера преображает иллюзии в реальность. Мода - это не только одежда, это целое искусство, где фантазия играет ключевую роль. Мода и фантазия: Ключевые аспекты в м...
17 апреля 2024
Как оплатить штраф ПДД онлайн Оплата штрафов за нарушение ПДД онлайн стала популярным и удобным способом для многих водителей. С развитием цифровых технологий и электронных государственных услуг многие государственные органы предоставляют возм...
16 апреля 2024
На Болонському ярмарку дитячої книги визначили найкраще українське візуальне видання для дорослих, а також вручили спеціальні відзнаки за візуальне оформлення книжок. Про це повідомив «Книжковий Арсенал» на фейсбук-сторінці.У межах ініціа...
15 апреля 2024
Обрезка плодовых деревьев является важной процедурой для их здоровья, плодоношения и эстетического вида. Однако вопрос о том, можно ли обрезать деревья в поздней весне и летом, вызывает много дискуссий среди садоводов. В этой статье мы рассмотрим осн...
Все статьи

У Рівному презентували «Поетичний тролейбус»

04 сентября 2024

У Рівному на День міста відбувся запуск «Поетичного тролейбуса». Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила поетка Олена Павлова.

Вона зазначила: «Місто дуже розвивається, і в культурному плані особливо — це відчутно». Ініціатива була задумана давно, але втілити її вдалося завдяки ентузіазму декількох людей, серед яких Соломія Бобровська, Олександр Ірванець та Антон Бриних.

Сам поетичний тролейбус — це відреставрований «Шкода-9Тр», який святкує цього року свій півстолітній ювілей. «Тролейбусів такої моделі у Рівному за всю історію було понад сто, але залишилося тільки п’ять», — розповіла Олена Павлова для Читомо. Одну з таких машин навіть відправили до музею тролейбусів у Чехії, оскільки саме з цієї країни походять рівненські тролейбуси.

На запитання про те, як виникла ідея поетичного тролейбуса, вона розповіла: «Я ще з часів карантину не раз казала ‘головному служителю культу рівненських тролейбусів’ Антону Бриниху, що мрію почитати свої вірші у тролейбусі». Вона також згадала, що схожі ідеї мали Соломія Бобровська та Олександр Ірванець, які допомогли офіційно організувати цей проєкт.

Рівняни активно відгукнулися на ініціативу, приїхавши на подію за попередньою реєстрацією. «Всі знали і чекали Ірванця. Він, до речі, зайшов ‘по пенсійному’», — зазначила Павлова.

Як свідчать учасники події, атмосфера у тролейбусі була надзвичайно теплою: учасники не лише слухали вірші відомих поетів, але й самі мали можливість взяти участь у читаннях. «Відкрила так для себе письменницю Ганну Щавінську і молодого та талановитого @virshivnochi», — поділилася Олена.

Маршрут першого поетичного тролейбуса проходив центральною вулицею Рівного, яка в минулому називалася Гітлерштрассе. Олександр Ірванець під час подорожі розповів декілька історій про місто, зокрема про легендарний бронетролейбус, який нібито курсував цією вулицею під час Другої світової війни.

«Символічно, що моя черга читати настала, коли тролейбус вже їхав Соборною під липами мого району, біля пивзаводу. І вірш зі збірки “Шкіра міст” — скільки сонця ми випили в цьому кафе, що скінчилося літо? Я б замовила ще, але нам принесуть листопад — завершувався словами, що штрафують лише за безквитковий проїзд, а не безквітковий. Найстаріший і найдосвідченіший у місті, 50-річний перший тролейбус Рівного плив далі, задоволено порипуючи. Наче лагідний кінь, пускав нас за кермо, віз знайомим маршрутом, показував за вікном головне українське поетичне кіно — останні дні серпня. Це був найкращий день міста ever», — зазначає Олена Павлова.

Ірванець також презентував свою нову книгу «Ізмарагд Княгині Несвіцької», яка вціліла після ракетного обстрілу друкарні у Харкові. «Саме у цій книжці нищать і гітлера, і путіна. А дія відбувається у Рівному, де змішалися всі часи, як і у нашому тролейбусі», — зазначає Олена Павлова.

Після поїздки учасники підписували книжки, спілкувалися та обмінювалися враженнями. «Це було справжнє свято літератури та міста», — зазначила Олена, додаючи, що місто планує запустити поетичний тролейбус як регулярний захід, можливо, щомісяця.

«Мої вірші — про міста. І про любов. Ідеальний поетичний контент для рівненського тролейбуса», — підсумувала Олена Павлова.

Як повідомлялося, у 2021 році у межах українсько-чеського проєкту твори харківських поетів розмістили у вагонах трамваїв міста Брно. Того ж року у Київському метро провели виставку постерів про Георгія Нарбута.

Інф. chytomo.com



Бестселлеры

В мире литературы

14 сентября 2024

У листопаді 2024 року видавництво Routledge планує випустити книжку «Мистецтво в Україні між конструюванням ідентичності та антиколоніальним спротивом». Про це повідомила редакторка видання Світлана Бєдарєва на своїй фе...

12 сентября 2024

У муніципальній бібліотеці Алмейда Гарретта в португальському місті Порту відкрили «Українську книжкову поличку». Про це повідомили на сайті Мінкульту.

Ініціатива реалізована в рамках проєкту, спря...

11 сентября 2024

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про затвердження нових положень щодо Національної премії України імені Тараса Шевченка. Його опублікували на офіційному сайті президента.

Документ передбача...

10 сентября 2024

Премію імені Василя Стуса-2024 отримала директорка Харківського літературного музею Тетяна Пилипчук. Про це повідомили під час церемонії нагородження у Києві, передає кореспондент Читомо.

Тетяна Пилипчук &mdas...

09 сентября 2024

У Львові американський історик Тімоті Снайдер і український письменник й військовослужбовець Сергій Жадан відкрили нову культурно-дослідницьку інституцію «INDEX» — «Institute for Documentation and Exchange&r...

Все новости
1 2 3 4

  
Web-партнёры Реклама
Если у Вас при размещении объявлений о продаже/покупке книг возникли вопросы, пишите нам на info@bookmarket.in.ua
ICQ: 390513874
Внимание: портал книги и диски не продает, а только предоставляет площадку для размещения объявлений об их продаже.
Контакты продавцов ищите в текстах объявлений.
bigmir)net TOP 100 Яндекс цитирования